Poliklinika Dr. Došen

Pravila Privatnosti

Sadržaj

Pravila privatnosti 1

Što su osobni podaci i koje osobne podatke sakupljamo? 1

Što su „kolačići“? 2

Kako upotrebljavamo  osobne podatke? 4

Svrha obrade i osnove za obradu 4

Dijelimo li vaše osobne podatke? 4

Kako štitimo vaše osobne podatke? 4

Razdoblje čuvanja 4

Način čuvanja 5

Imam li svoja prava kao korisnik? 5

Prava 5

Izmjena Pravila privatnosti 6

 

Pravila privatnosti

Poliklinika za internu medicinu, pedijatriju, neurologiju i psihijatriju Dr. Došen sa sjedištem u Karlovcu, Trg Petra Zrinskog7, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Karlovcu pod matičnim brojem subjekta upisa (MBS): 020026480 osobni identifikacijski broj (OIB): 92417569948 (u daljnjem tekstu: „Poliklinika dr. Došen“)  kao voditelj obrade osobnih podataka, štiti Vašu privatnost, te obrađuje samo osobne podatke koji su neophodni za svrhu za koju su prikupljeni. Zaštita osobnih podataka klijenata poseban je interes Poliklinike dr. Došen te su sve aktivnosti sukladne su Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (NN 42/2018) i Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća (GDPR). Poliklinika dr. Došen  poduzima maksimalne mjere zaštite kako bi se spriječila zloupotreba osobnih podataka ili pristup neovlaštenim osobama.

Ovim Pravilima želimo Vam dati jasan uvid u način obrade Vaših osobnih podataka koje ste nam dali, objasniti Vam naše nastojanje da zaštitimo Vaše podatke, nabrojati Vaša prava, te koje mogućnosti imate u nadzoru Vaših osobnih podataka.

Što su osobni podaci i koje osobne podatke sakupljamo?

Osobni podaci jesu sve informacije koje se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi. Različite informacije, koje zajedno prikupljene mogu rezultirati utvrđivanjem identiteta određene osobe, također čine osobne podatke.  npr. Vaše ime, prezime, adresa stanovanja, broj telefona/mobitela, e-mail adresa itd.

Poliklinika dr. Došen  prikuplja različite vrste podataka radi kvalitetnog pružanja svojih usluga, odnosno osobne podatke Poliklinika dr. Došen  može  prikupljati na sljedeće načine:

  1. Obrazac za naručivanje/upite na web stranicama – Poliklinika dr. Došen. nudi mogućnost kontaktiranja putem obrasca ukoliko se želite naručiti preko web forme ili ukoliko želite ostaviti upit
  • Ime;
  • Prezime;
  • Telefonski broj (fiksni ili mobilni);
  • E-mail adresa;

 

  1. Direktno u Poliklinici dr. Došen  u matičnim podacima pacijenata prilikom posjeta Poliklinici dr. Došen
  • Ime;
  • Prezime;
  • Datum rođenja;
  • Mjesto rođenja;
  • OIB
  • Telefonski broj (fiksni ili mobilni);
  • E-mail adresa;
  • Spol
  • Ime oca
  • Ime majke
  • Boravište; Ulica, Poštanski broj i grad;
  • Stalno Boravište; Ulica, Poštanski broj i grad;(za strance, INO)
  • Bračno stanje
  • Radni status
  • Izabrani liječnik
  • Zanimanje
  • Mjesto zaposlenja
  • Osiguranje

 

  1. Korištenjem web-stranice preglednik šalje informacije o vama putem naših poslužitelja, uključujući Vašu IP adresu, datum i vrijeme vašeg posjeta te podatke o vremenu provedenom na web stranicama Poliklinike dr. Došen, URL za upućivanje (web stranica s koje ste došli). Takvi podaci su nam potrebni kako bismo osigurali adekvatan i kvalitetan rad Internet stranice http://www.poliklinika-drdosen.hr/  i kako bismo Vam mogli pružati kvalitetne usluge, te kako bismo mogli postupati sukladno našim pravim obvezama i u skladu s našim legitimnim interesom za pružanjem usluga koje Vam pružamo.

Osim navedenoga, određene podatke prikupljamo i  iz „kolačića“.

Što su „kolačići“?

„Kolačići“ su tekstualne datoteke koje se spremaju na Vaše računalo, tablet ili mobitel, a pomoću njih vam je osigurano bolje, pristupačnije i individualiziranije korisničko iskustvo, kao i prikaz web stranice (funkcionalni “kolačići”). “Kolačići” će nam također pomoći da provedemo analize svojih klijenata, pratimo posjete (analitičke svrhe), te poboljšamo svoje oglašavanje (marketinške svrhe).

Neki od tih „kolačića“ automatski se brišu nakon što napustite naše web stranice, a neki, ako je tako podešen Vaš preglednik i ako ste za to dali svoju privolu, ostaju na vašem računalu, tabletu ili mobitelu zabilježeni.

„Kolačići“ nisu

  • Namijenjeni špijuniranju korisnika i NE prate sve njegove akcije na računalu
  • Dijelovi koda ili virusi
  • Povezani s porukama koje niste odobrili
  • U mogućnosti pratiti vaše komande na tipkovnici

Poliklinika dr. Došen na stranici koristi svoje “kolačiće” (“kolačići prve strane”), ali dozvoljava i odabranim trećim stranama da instaliraju svoje “kolačiće” (“kolačići treće strane”) na korisnički uređaj.

Privolom se slažete s korištenjem “kolačića” Poliklinike dr .Došen i “kolačića treće strane”.

Radi lakšeg razumijevanja, podijelili smo  podatke koje prikuplja ili prosljeđuje naša web stranice u tri skupine:

Podaci koje bilježi naš mrežni poslužitelj (engl. web server)

Naši mrežni poslužitelji automatski bilježe statističke podatke o prometu na našim mrežnim stranicama. Ti podaci su anonimni i vrlo općeniti. Primjerice, prikazuju ukupan promet, nazive najčešće posjećenih stranica, ukupan broj i trajanje posjeta, zemlje iz kojih su posjetitelji, vrstu preglednika i uređaja pomoću kojih su naše mrežne stranice posjećene. Jedini osobni podatak koji se pri tome prenosi je IP adresa s koje ste pristupili našim stranicama. Mrežni poslužitelj javno ne prikazuje vašu IP adresu, a pojedinačne podatke briše nakon statističke obrade. Automatska obrada ovih podataka ne može se isključiti.

Podaci koji se bilježe na vaše računalo, tablet ili mobitel i dalje ne prenose – kolačići od prve strane

Pomoću tzv. kolačića (engl. cookies) Vaše računalo, tablet ili mobitel zabilježit će način na koji pregledavate naše mrežne stranice (veličinu prikaza stranice primjerice), da ste dali privolu za uporabu kolačića kako to ne bi  trebali svaki put učiniti, podatke koji vam omogućuju lakše ponovno slanje e-obrazaca putem naše web stranice, a ukoliko imate pravo pristupa zaštićenim stranicama, zabilježit će podatke koji olakšavaju ponovnu prijavu na njih. Bilježenje tih podataka možete u svojem pregledniku isključiti, a prethodne ukloniti.

Podaci koji se bilježe na vaše računalo i prenose trećim stranama – kolačići od treće strane

Naša web stranica se koristi uslugama Googlea kao što su Google Analytics, Google AdWords, Google Maps . Vaše aktivnosti pregledavanja naše stranice i na njima objavljenih Google mapa bilježe se u kolačićima ako ste to dozvolili na Vašem računalu, a podaci o Vašim aktivnostima pregledavanja naše stranice prenose se šifrirano vlasnicima navedenih usluga. Svi ti podaci obrađuju se anonimno u statističke svrhe i njima imaju pristup administratori naše domene.

Da biste saznali više o tome koje informacije Google prikuplja, kako upotrebljava te informacije i kako možete kontrolirati informacije poslane Googleu, pogledajte stranicu partnera Googleovih pravila o privatnosti. Možete se isključiti iz usluge Google Analytics tako da instalirate sljedeći dodatak pregledniku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

U svojem pregledniku može isključiti i uporabu kolačića ove vrste.

Više o kolačićima možete pročitati na:

http://www.allaboutcookies.org/

http://www.youronlinechoices.com/hr/

Kako upotrebljavamo  osobne podatke?

Svrha obrade i osnove za obradu

Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo u svrhu pružanja zdravstvene zaštite/zdravstvene usluge u skladu s važećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (npr. obavljanja medicinskih pregleda, postavljanja dijagnoza, te obradu i dostavu rezultata medicinskih postupaka). Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo i zbog toga jer su nam neophodni kako bismo poštovali naše obveze utemeljene na propisima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, kao što su Zakon o obveznim odnosima (kako bismo mogli izvršavati naše obveze određene zakonom i ugovorom, npr. obveza pružanja sistematskih pregleda kod ugovora o obavljanju sistematskih pregleda), Zakon o zdravstvenoj zaštiti (npr. zdravstvene zaštite kod ranog otkrivanje bolesti) Zakon o liječništvu (npr. u svrhu čuvanja medicinske dokumentacije sukladno odredbama navedenog zakona). Osobne podatke prikupljamo i obrađujemo pošteno, zakonito i transparentno te brinemo o njihovoj točnosti, potpunosti, ažurnosti i sigurnosti.

Dijelimo li vaše osobne podatke?

Poštujemo povjerenje koje ste nam dali dijeljenjem Vaših osobnih podataka, te ih nećemo dijeliti s trećim osobama za vlastitu upotrebu ili svrhu osim ako zakon nalaže drugačije.  Vaše osobne podatke o zdravlju može koristiti samo Vaš izabrani liječnik, a na zahtjev ih je obvezan dati na uvid vama, tijelima državne uprave u skladu s posebnim propisima, Hrvatskoj liječničkoj komori i sudbenoj vlasti.

Koristeći Internet stranicu poliklinike dr. Došen privolom se slažete s korištenjem “kolačića” Poliklinike dr. Došen i “kolačića treće strane” što je detaljnije pojašnjeno u poglavlju o „Kolačićima“.

Kako štitimo vaše osobne podatke?

Poliklinika dr. Došen učinkovito radi na provođenju odgovarajućih tehničkih i organizacijskih sigurnosnih mjera  kako bi se zaštitila od neovlaštenog ili nezakonitog postupanja i protiv bilo kakvog slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja.

Razdoblje čuvanja

Vaše osobne podatke čuvat ćemo do ispunjenja svrhe za koju su prikupljeni i svih ugovornih prava i obveza, odnosno sukladno trenutnom važećim propisima Republike Hrvatske. Liječnik ili druga odgovorna osoba koja obavlja zdravstvenu djelatnost obvezni su čuvati podatke o ambulantnom liječenju bolesnika 10 godina nakon završenog liječenja te zaštititi podatke od neovlaštenih izmjena, prijevremenog uništenja ili nedopuštenog korištenja. Nakon toga roka obvezni smo postupiti prema propisima o čuvanju dokumentacije sukladno čl. 23. Zakona o liječništvu. Propisi kojima su određeni načini čuvanja i rok propisa su i Pravilnik o tajnosti podataka i pravu nav pristup informacijama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te važećih pravilnika ministra nadležnog za zdravstvo vezanih za Centralni informacijski sustav zdravstva Republike Hrvatske. Rokovi pohrane određeni su u Pravilniku o zaštiti i obradi arhivskog i registraturnog gradiva.

Način čuvanja

Poliklinika dr. Došen za centralnu  bazu podataka koristi program Specijalistika 2. Pristup programu imaju djelatnici poliklinike sa zasebno kreiranim korisničkim računima ovisno o opisu posla kao i potrebama korištenja programa.

Potrebna medicinska papirnata dokumentacija čuva se sukladno važećim propisima Republike Hrvatske koja je osigurana od neovlaštenog pristupa.

Osobni podatci prikupljeni putem kontaktnog obrasca sa web stranice dolaze u formi elektroničke pošte u svrhu bržeg i kvalitetnijeg rješavanja upita, te se podaci nakon ispunjena upita brišu.

Imam li svoja prava kao korisnik?

U bilo kojem trenutku imate mogućnosti da iskoriste prava, bez ikakvih troškova. Možete zatražiti pristup Vašim osobnim podacima ili brisati osobne podatke (osim ako imamo obvezu daljnje obrade takvih osobnih podataka).

Prava

Temeljem primjenjivih propisa, Vaša su prava sljedeća:

  • pravo na pristup– imate pravo u svakom trenutku kontaktirati nas i dobiti potvrdu obrađuju li se Vaši osobni podaci te, ako se ti podaci obrađuju, zatražiti pristup osobnim podacima i informacijama na koje imate pravo u svezi zaštite osobnih podataka. Poliklinika dr. Došen Vam osigurava kopiju osobnih podataka koji se obrađuju, a za sve dodatne kopije koje zatražite.;
  • pravo na ispravak– ako obrađujemo Vaše osobne podatke koji su netočni, u bilo kojem trenutku možete od nas tražiti da ih ispravimo, a ukoliko su oni nepotpuni, imate ih pravo dopuniti;
  • pravo na brisanje– imate pravo od nas tražiti brisanje osobnih podataka koji se na Vas odnose ako smo ih nezakonito obradili ili ako osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhu obrade ili sl. Molimo da uzmete u obzir da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice radi postavljanja, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva, a o čemu ćemo Vas detaljno izvijestiti u odnosu na svaki pojedini zahtjev;
  • pravo na ograničenje obrade– možete od nas zatražiti ograničenje obrade svojih podataka:
    • ako osporavate točnost osobnih podataka tijekom razdoblja koji nam omogućuje provjeru točnosti tih podataka,
    • ako je obrada nezakonita, ali se protivite brisanju i umjesto toga tražite ograničenje uporabe tih podataka,
    • ako nam podaci više nisu potrebni za potrebe obrade, ali ih tražite radi postavljanja, ostvarivanja i obrane pravnih zahtjeva,
    • ako ste uložili prigovor na obradu;
  • pravo na prenosivost podataka– imate pravo zaprimiti Vaše osobne podatke koje ste nam pružili, u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te imate pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade, ako se obrada temelji na privoli ili ugovoru i provodi se automatiziranim putem;
  • pravo na prigovor– u svakom trenutku možete uložiti prigovor na obradu Vaših osobnih podataka, ako se obrada temelji na našim legitimnim interesima, uključujući izradu profila ili ako Vaše podatke obrađujemo za potrebe izravnog marketinga;
  • pravo na pritužbu– ukoliko smatrate da smo obradom Vaših osobnih podataka prekršili UREDBU (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA ili druge propise u svezi zaštite osobnih podataka. Navedeno možete učiniti  pismenim putem na  adresu Trg Petra Zrinskog 7, 47000 Karlovac, pozivom na telefon: 047/612-032, te e-mail: dosen@gmail.com
  • Svakako imate pravo podnijeti pritužbu nacionalnom nadzornom tijelu (Agencija za zaštitu osobnih podataka – i to na adresu elektroničke pošte azop@azop.hr ili na adresu Martićeva ulica 14, 10000 Zagreb) ili nadzornom tijelu unutar EU;

Izmjena Pravila privatnosti

Poliklinika dr. Došen  želi se pridržavati međunarodno priznatih zakona o osobnim podacima. S tim ciljem, a na temelju Vaših povratnih informacija, ažurirat ćemo i Pravila o privatnosti kako bismo bili sigurni da nema pogrešaka i da sadrže odgovarajuće informacije o Vašim pravima i postupcima obrade te da je u skladu s primjenjivim zakonima i najboljim praksama.

Možemo ga s vremena na vrijeme mijenjati kako bismo držali korak s novim pravnim i marketinškim razvojem i mogućnostima. Poliklinika dr. Došen zadržava pravo u svakom trenutku izmijeniti ili ukinuti bilo koji segment poslovanja, uključujući, i bez ograničenja, vrijeme dostupnosti, sadržaj, kao i opremu potrebnu za pristup ili korištenje Internet stranica. Ako učinimo značajne izmjene, obavijestit ćemo vas putem obavijesti na našim web stranicama ili slanjem ažuriranih pravila na vaš e-mail. U svakom slučaju, ažurirana pravila bit će uvijek objavljena na ovoj web stranici.